Stipac.nl

Nieuws

Versie 1.0 van de RGS vaste activastaat is opgeleverd

Plaatsingsdatum 23-05-2022
Berichtdatum 23 mei 2022

Na navolging op de RGS brugstaat is er nu de RGS vaste activastaat. Deze laatste is een standaard om te komen tot meer automatische gegevensuitwisseling vanuit de boekhouding. Ditmaal in relatie tot vaste activagegevens die benodigd zijn voor rapportages. Als louter grootboeksaldi uitgewisseld worden missen we een specificatie per actief en sowieso informatie over bijvoorbeeld restwaarde of WOZ-waarde van een actief. 

De praktijk leert dat vaste activagegevens nog massaal handmatig overgenomen worden vanuit de boekhouding of zelfs pas geregistreerd worden op het moment van samenatellen rapportages, zoals een jaarrekening of aangifte IB/VPB. Dat kan een stuk efficiënter. 

De RGS vaste activastaat beidt nu de mogelijkheid om de vaste gegevens op basis van een gestandaardiseerd formaat (automatisch) aan te leveren vanuit de boekhouding. 

Na een periode van onderzoek en ontwikkeling is nu versie 1.0 van de RGS vaste activastaat beschikbaar voor softwareleveranciers en uitvragende partijen die gestandaardiseerde gegevensuitwisseling hoog in het vaandel hebben staan.

De RGS vaste acrivastaat is eenvoudig in gebruik te nemen als aan het volgende wordt voldaan:

  1. Er wordt gebruik gemaakt van boekhoudsoftware die RGS-ready is.
  2. Er wordt gebruik gemaakt van boekhoudsoftware die beschikt over een (volwaardige) vaste activa administratie.
  3. RGS en de vaste activa administratie is beide in gebruik via de hiervoor bedoelde boekhoudsoftware. 
  4. Alles wordt bijgehouden in euro's.

Wij zijn benieuwd welke softwareleveranciers (en uitvragende praktijen) en initiatief "RGS vaste activa administratie" omarmen en daarmee gehoor geven aan verdere optimalisatie van gegevensuitwisseling in de financiële rapportageketen.

Meer informatie
Alle informatie over de RGS vaste activastaat is online beschikbaar.
   

Bronvermelding STIPAC (een initiatief van DOCCO en GBNED)
Internet URL http://www.stipac.nl